fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar
fix bar


Legislativa

Legislativa

Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum od 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem  
 
Odvolání na legislativu:    
EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21 ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových  výrobků,  § 8 odstavec 10.    

      
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představující nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla. 

                          SEZNAM  POTRAVINOVÝCH ALERGENŮ

                podléhající legislativnímu označování dle směrnice 1169/11 EU

 

Číslo

  ALERGEN

  Poznámka

1.

 Obiloviny

 

2.

 Korýši a výrobky z nich

 

3.

 Vejce a výrobky z nich

 

4.

 Ryby a výrobky z nich

 

5.

 Podzemnice olejná (arašídy) a  výrobky z nich

 

6.

 Sójové boby (sója) a výrobky z nich

 

7.

 Mléko a výrobky z nich

Patří mezi potraviny ohrožující život

8.

 Skořápkové plody a výrobky z nich

Jedná se o všechny druhy ořechů

9.

 Celer a výrobky z nich

 

10.

 Hořčice a výrobky z nich

 

11.

 Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

 

12.

 Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích

Vyšší než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2

13.

 Vlčí bob (LUPINA) a výrobky z nich

 

14.

 Měkkýši a výrobky z nich